Okrasné traviny v rodinné zahradě

Vhodné traviny, a jak o ně pečovat

Okrasné trávy mohou být skvělým doplňkem každé rodinné zahrady. A to protože přidávají do zahrady texturu, pohyb a krásu po celý rok. Tyto trávy jsou odolné, snadno se pěstují a vyžadují jen minimální údržbu. Tak se pojďme se společně podívat, které traviny by mohly udělat parádu právě ve vaší zelené oáze.

Jak okrasné traviny vybírat

Především zvažte klimatické podmínky, osazovaný prostor a váš osobní vkus. Okrasné trávy mohou být v zahradě výrazným prvkem a přidat jí estetickou hodnotu i jedinečný charakter. A stejně tak mohou být jemným doplňkem, jež bude pomyslnou třešinkou na vašem zahradním dortu.

Péče o okrasné trávy

Jak už bylo zmíněno, péče o traviny není nijak náročná. A začnete už tím, že vyberete ty správné druhy pro dané klima a stanoviště. Některé druhy milují stín a vlhčí prostředí, jiné zas holdují sluníčku a sušším podmínkám.

Zalévání

Hojná zálivka je potřebná zejména po výsadbě, kdy jsou rostliny mladé. Jakmile pořádně zakoření, snesou i delší období sucha. Ve chvíli kdy zaléváte, traviny neošiďte a dobřejte jim pořádné doušky, abyste podpořili tvorbu kořenového systému.

Hnojení

Okrasné trávy nejsou náročné ani na živiny. Na začátku sezóny jim dopřejte vyvážené hnojivo (vhodné je například to organické), abyste podpořili růst po zimním spánku.

Stříhání okrasných travin

Mnoho trav potřebuje pravidelný řez, díky němuž se zbaví odumřelých částí. Tato činnost navíc přispívá ke zdravému růstu i k prevenci proti nemocem a napadení škůdci. Kromě toho můžete řezem docílit požadovaného vzhledu, jež vyhovuje vašemu estetickému cítění a zapadá tak do kontextu celé zahrady.

Zimní spánek

Ne všechny traviny jsou odolné vůči zimě. Takové druhy pak vyžadují zimní ochranu v podobě mulčování kořenů nebo přikrytí ochrannou plachtou.

Škůdci a nemoci

Traviny pravidelně kontrolujte a pokud zaznamenáte problém, sáhněte včas po vhodných prostředcích, které vaše rostliny ochrání.

Druhy trav vhodných do rodinné zahrady

  • Cortaderia: Pampelišky jsou vysoké traviny s dlouhými stvoly a krásným, pýřitým květenstvím. Jsou ideální pro vytvoření výrazného akcentu v zahradě.
  • Miscanthus: Oblíbené trávy s elegantními, vzpřímenými stvoly a krásným květenstvím. Existuje mnoho různých druhů a odrůd s různými barvami listů a květů.
  • Pennisetum alopecuroides: Tato tráva má úchvatné, chlupaté květy a je vhodná pro malé zahrady nebo okrasné záhony.
  • Calamagrostis: Tráva, která vytváří elegantní, vzpřímené hrozny květů. Je dobře známá svou krásou a odolností.
  • Festuca: Odolná tráva s jemnými listy a kulovitým růstem. Je ideální pro vytvoření nízkého, modrého koberečku v zahradě.
  • Molinia caerulea: Tato tráva má krásné, vzpřímené stvoly s květy a plodenstvím. Je vhodná pro solitérní výsadbu nebo do směsí s dalšími trávami.
  • Panicum: Panicuma je vytrvalá okrasná tráva s hrozny květů. Velmi dobře se přizpůsobuje různým podmínkám.
  • Helictotrichon sempervirens: Tráva s modrými listy a kulovitým růstem. Je ideální pro suché a slunné oblasti zahrady
  • Sporobolus: Tato tráva má jemné listy a můžete ji použít pro vytvoření nízkého a lehkého vzhledu v zahradě
  • Carex: Carexy jsou nenáročné okrasné trávy, které rostou v různých podmínkách. Existuje jich mnoho druhů, jež se hodí pro různé účely.

Jak mohou trávy v zahradě vypadat

Péče o rodinnou zahradu

Péče o traviny není nijak zvlášť náročná, ale na zahradě je i spousta jiných činností, které je potřeba udělat. A pokud na to nemáte kapacitu, obraťte se na nás, moc rádi pro vás vaši zelenou oázu zvelebíme!