Podzimní péče o rodinnou zahradu

Péče o zahradu je téměř celoroční starost. Takže i teď s přicházejícím podzimem byste neměli zapomenout na nezbytné úkony, které pomohou vašemu zelenému klenotu ve zdraví a kráse přečkat nadcházející chladné měsíce. Přečtěte si naše rady, díky nimž budete mít podzimní péči o zahradu v malíku.

Úklid padajícího listí

Hrabat, nebo nehrabat, to je oč tu běží a mnozí z vás si s tím neustále lámou hlavu. Listí se dá rozhodně použít jako mulč, který během zimy ochrání rostliny. Takto by se ale listí mělo používat jen na některých místech zahrady a vždy s rozmyslem.

Rozhodně listí nenechávejte v silné vrstvě na trávníku, kde by vám do jara nadělalo pěknou paseku. Trávník by pod nánosem listí zežloutnul. Navlhlé a částečně zetlelé listí se pak navíc dost špatně uklízí. Pokud chcete spadané listí použít jako mulč, využijte jej spíš ke kořenům stromů a větších keřů.

Péče o trávník

S chladnějším počasím a ubýváním světla roste trávník pomaleji, proto omezte také jeho kosení. Poslední podzimní seč naplánujte zhruba na konec října, trávník by měl být před sekáním suchý, a zkrátit jej můžete zhruba na 2-3 cm.

Podzim je také vhodným obdobím na provzdušnění trávníku, takzvanou vertikutaci. Tu lze provádět speciálním strojem (vertikutátorem), na menší plochy můžete použít speciální duté vidle nebo obyčejné železné hrábě. Provzdušněný trávník je vhodné zasypat křemičitým pískem a ten případně doplnit také kompostem. Vertikutace se na rozdíl od seče provádí křížem a nikdy by se neměla dělat u trávníku příliš vysušeného, ani podmáčeného.

Po provzdušnění přichází na řadu hnojení, které podpoří růst trávy. Na podzim se vyhněte hnojivům s obsahem dusíku, ten příliš podporuje jeho růst. Naopak sáhněte po hnojivech s obsahem draslíku, ten totiž posiluje listová pletiva, což je na podzim žádoucí. Výběr hnojiva dále přizpůsobte typu půdy na vaší zahradě a pečlivě jej zapracujte do trávníku.

Keře a rostliny

Vždy si nejprve prostudujte, jaké mají jednotlivé keře a rostliny nároky. Podle toho pak postupujte při střihu, hnojení, ale třeba i při zakrývání před tuhými mrazy.

Před zimou ostříhejte poškozené části keřů i trvalek, dbejte přitom na použití kvalitního (ostrého) nářadí. U keřů a stromů ránu ošetřete štěpařským voskem nebo balzámem. Neošetřené rány snadno napadnou choroby i škůdci. Vhodné je také provést tvarovací řez živých plotů. Samostatnou kapitolou je také péče o růže. Ty byste měli správně zastřihnout, zakrýt chvojím (nebo k nim přihrnout zeminu), vzrostlé jedince s dřevnatými kmínky zakrýt geotextilií, ty menší pak můžete ohnout a větvičky zahrabat do země.

Pro ochranu před mrazem použijte mulčovací kůru, chvojí nebo jiný vhodný materiál. Nadzemní části pak zabalte do juty nebo netkané textilie. Tuto ochranu ale aplikujte až těsně před začátkem mrazů. Dříve by mohla poskytnout útočiště nezvaným hostům v podobě škůdců. Větší rostliny svažte, mohly by se nalomit pod tíhou napadaného sněhu.

Zalévání a hnojení

Nadále pokračujte v zalévání rostlin, avšak snižte jeho frekvenci. Sledujte také počasí a rostliny nezalévejte, pokud teplota klesne pod 5 °C.

Na pořadu dne je i hnojení. Změňte však jeho frekvenci i použité hnojivo. To by naopak od předešlé sezóny nemělo obsahovat dusík, který rostliny popohání k růstu. Použijte hnojivo s obsahem draslíku, ten se podílí na vyzrávání pletiv a zvyšuje tak odolnost rostlin.

Sklizeň a uskladnění plodin

Podzimní měsíce jsou také obdobím, kdy je třeba sklidit poslední plody z vaší úrody. Je čas sklizně jablek, hrušek, dýní i další zeleniny. A mnohé plodiny lze pěstovat i během zimních měsíců. Mrazům odolá například kadeřávek nebo pórek, tak se nebojte, a dopřejte si čerstvou zeleninu po celý rok.

Úklid rostlin na zimní stanoviště

Nezapomeňte ze zahrady “stáhnout” rostliny jimž by nadcházející chladné počasí uškodilo. Jde především o rostliny v květináčích, ty snadno promrznou.

Aby rostliny co nejlépe prosperovaly, uděláte nejlépe když je venku necháte co nejdéle a na jaře je pak vytáhnete co nejdříve. K tomu je ale důležité bedlivě sledovat předpověď počasí i teploměr, aby se rostliny nesetkaly s mrazem.

Kontrola a příprava ostatních prvků v zahradě

Důležitou součástí přípravy na zimu je také péče o vodní plochy, odpočinkové i herní prvky. Zapomenout byste neměli ani na stav plotu, přístřešků a menších staveb.

Vypusťte vodu z kohoutků i hadic a uzavřete přívod vody. Hadice na zimu uschovejte na místo, kde nemrzne, prodloužíte tak jejich životnost.

Myslet můžete i na zvířátka a hmyz obývající vaši zahradu. Vytvořte jim úkryt ze chvojí a větví. Třeba ježci se vám bohatě odmění, když si pak smlsnou na vetřelcích jako jsou třeba slimáci.

Zahrada, váš druhý domov

Podzimních prací je na zahradě požehnaně, ale nezapomeňte, že zahrada může být po celou sezónu vaším druhým domovem, tak jí věnujte potřebnou péči. A pokud na to nemáte kapacitu, obraťte se na nás, moc rádi pro vás vaši zelenou oázu zvelebíme!