Rodinná zahrada

posted in: BLOG | 0

Založení rodinné zahrady má svá úskalí a rozhodně je na místě vše dopředu důkladně promyslet. Taková zahrada by měla splňovat nároky všech uživatelů, tedy dospělých, dětí a případně i domácích mazlíčků. Proto jsme pro vás připravili přehledný článek, abyste věděli, na co při zakládání zahrady nezapomenout. Díky důkladnému plánování budete mít na konci zahradu krásnou i funkční a užijete si na ní mnoho báječných rodinných chvilek.

Na co myslet při zakládání rodinné zahrady

Při zakládání zahrady je vždy dobré se poradit se zahradním architektem. V případě koupě pozemku i s architektem. Nejlépe totiž vyhodnotí optimální orientaci domu ve vztahu k jižnímu slunci, dále dokáže eliminovat také množství stinných míst v zahradě a definovat, kam je vhodné umístit například bazén nebo poradit, jak se popasovat s náročným terénem.

Před projekcí zahrady je také dobré vyčíslit volnou plochu pozemku a vytvořit si seznam požadavků, jež na zahradu máte. Určete si, jaké jsou hlavní prvky, co nesmí v zahradě chybět a rozmyslete si, co od zahrady očekáváte. Ujasněte si, zda ji vnímáte jako odpočinkovou zónu, kde hodláte relaxovat a co nejméně se nadřít. Nebo pro vás naopak má být místem, kde se budete realizovat a zahrada pro vás bude celoročním koníčkem. Na základě těchto požadavků a očekávání se následně rozhodněte, kam co v zahradě umístíte. Jste vášnivý bylinkový pěstitel a konzument? Umístěte bylinkovou zahradu co nejblíže k domu. Chcete vidět na děti z okna kuchyně? Naplánujte herní zónu tak, aby děti měly prostor a vy přehled. Nejdále naopak umísťujte méně používané a sezónní prvky jako je kompost nebo ovocný sad.

Při zakládání zahrady dbejte také na přírodní podmínky a co nejvíce je respektujte. Pokud je například vaše zahrada přemokřená, je nákladné ji odvodnit drenáží a vytvořit z ní zahradu ve stylu Provence s levandulemi a suchomilnými rostlinami. Vždy je tedy dobré dopředu zhodnotit všechny aspekty, které mohou výrazně ovlivnit složení zeleně i technických prvků. Škála rostlin je opravdu rozmanitá a možností, jak zahradu stylizovat také. Proto se raději nedržte pouze jedné představy, ale s respektem k přírodě vyberte to nejlepší právě pro vás  i pro váš pozemek.

Typy rodinných zahrad

Následující členění berte jako inspiraci a nebojte se pomýšlet na kombinaci jednotlivých typů zahrad. A to především proto, abyste uspokojili potřeby všech členů rodiny.

Zahrada hrou

Udělejte zahradu atraktivní i pro vaše ratolesti. Uvidíte, že se vám to vyplatí! Děti budou rády trávit čas venku a skvěle se tam vyřádí. Aby byla zahrada pro vaše potomky atraktivní, zakomponujte do ní zábavné prvky jako jsou různé úkryty, zahradní domky, balanční prvky, klouzačky nebo pískoviště. Fantazii se meze rozhodně nekladou, jen mějte na paměti bezpečnost, a to i v souvislosti s rostlinami, které do zahrady vysadíte. Jsou to také děti, kdo velmi ocení laskominy ze zahrady, tak nezapomeňte alespoň část plochy věnovat jedlé zahradě. Jak na ni, jsme se rozepsali níže. A nakonec využijte také toho, že děti rády napodobují dospělé a zapojte je do zahradničení. Uvidíte, že si společně strávený čas báječně užijete.

Jedlá zahrada

Je jedno, zda máte k dispozici 100 nebo 1000 m². Slušnou jedlou zahradu si snadno vytvoříte i na malinké zahrádce a její výhodou pak je, že se méně nachodíte. Hlavním benefitem jedlé zahrady jakékoliv velikosti je samozřejmě lahodná sklizeň. Jen řekněte, co je lepší, než čerstvé bylinky, ovoce a zelenina na talíři.

Založení jedlé zahrady má svá specifika, která se odvíjejí právě od velikosti zahrady, množství i druhu požadovaných plodin, bylin, stromů a keřů.

Skvělými prvky v jedlé zahradě jsou vyvýšené záhony. V nich lze pěstovat bylinky, zeleninu i drobné ovoce. A protože je k nim pohodlný přístup, snadno se opečovávají. V jedlé zahradě by neměly chybět také záhony s jedlými keři – do přední části vysázejte menší keře (např. kanadské borůvky), pak přidejte další jako maliny, angrešty a rybízy a do zadní části, třeba k plotu, vysaďte ostružiny.

TIP: Bojíte-li se ostrých trnů ostružin, vsaďte na odrůdy ‘Navaho’ nebo ‘Dima’, ty trny nemají.

Relaxační

Zahrada by měla být hlavně zdrojem potěšení, balzámem na duši a vaším zeleným domovem. Relaxační prvky byste proto měli vždy plánovat do klidných, odhlučněných a odcloněných zón. Je možné, že to aktuální podmínky nedovolují, v takových případech doporučujeme pracovat s takzvanými zelenými stěnami, které tato intimní místa vytvoří. Takové stěny mohou být tvořeny bujnými keři, hustě osázenými popínavými rostlinami, záhony z vysokých okrasných travin nebo i dřevěnými konstrukcemi. Díky těmto pomocníkům dokážete v zahradě vytvořit kouzelná, intimní zákoutí. Ta můžete navíc doplnit dalšími prvky jako je třeba lavička, altánek či houpačka.

Bezúdržbová (téměř)

Často se z vaší strany setkáváme s požadavkem na bezúdržbovost zahrady. Asi nikdo nechce být otrokem životního prostoru, ať už je to domácnost či zahrada. Bohužel v případě zeleně je přirozené, že si časem najde vlastní cestu vaší zahradou a musíme ji sem tam usměrnit či jí pomoct se vyvíjet pomaleji.

Již při plánování zahrady můžete eliminovat mnoho činností, které jsou s údržbou zahrady spjaty. Rozhodně se zamyslete nad instalací automatického závlahového systému. A to obzvlášť pokud plánujete mít (již máte) akumulační nádrž na dešťovou vodu.

Automatický závlahový systém s akumulační nádrží se pak skvěle hodí i v období dlouhodobého přísušku. Nebo když chcete s klidným srdcem, že je o zahradu postaráno, odjet na dovolenou. Díky wifi a mobilnímu propojení totiž budete vědět, že celá zahrada dostane tolik vody, kolik potřebuje.

Dalším zjednodušením péče o vaši zahradu může být založení lučních porostů či extenzivního trávníku, kde se množství sečí oproti trávníku “klasickému” sníží. Trávník sice zůstává vyšší, ale lépe zvládá suchá období v roce. Trvalkové záhony je vhodné osadit suchomilnými druhy (např. Rudbeckia, Nepeta, Salvia, Gaura, Pennisetum, Festuca, Phlomis) a zamulčovat je štěrkem, který brání přílišnému výparu, ale i zaplevelování záhonů. Tvarovaný živý plot zaměňte za živý plot rozvolněný, ten nemusíte každoročně upravovat a ještě vám do zahrady přinese záplavu opojných květů (např. Deutzia, pustoryl, zlatice, tavolník). Poslední možnost, díky níž nebude péče o zahradu tak náročná, je práce s povrchovými materiály. Kombinovat lze kamenné dlažby, dřevěné terasy či mlatové povrchy. Ty doplňte solitérními stromy a keři a také využijte stálezelené rostliny, díky nimž se zbavíte tolik oblíbené činnosti – úklidu listí.

Potřebujete pomoc s vytvořením či údržbou rodinné zahrady?

V Gardners máme mnohaleté zkušenosti s projekcí, realizací i údržbou rodinných zahrad. Proto velmi rádi vytvoříme zahradu snů i pro vás. Proto se na nás neváhejte obrátit a domluvit si s námi konzultaci.